İzmir Gezilecek Yerler

179  kere görüntülendi.

İzmir Gezilecek Yerler

İzmir Gezilecek Yerler 

Türkiye'nin en büyük ve en güzel şehirlerinden biri olan İzmir gezilecek yerler bakımından hem tarihi, hem de doğal güzellikleri ile öne çıkmaktadır. Tertemiz plajları dünya çapında üne sahip olmasının yanında, şehir genelinde bulunan antik kentler ve farklı tarihi zenginlikler İzmir'i cazip bir turizm merkezi haline getirmektedir. 

8500 yıllık muhteşem bir geçmişe sahip olduğu bilinen İzmir, geçmişte deniz ticaretinin aktif olarak yapıldığı ve bu ticaretin günümüze kadar artarak devam ettiği stratejik konumda olunan illerimizden biridir.

İzmir Gezilecek Yerler 


Efes Antik Kenti 

İzmir'de bulunan antik kent sadece İzmir'in ya da Türkiye'nin değil, aynı zamanda dünyanın en önemli ve büyük antik kentlerinden biridir. Selçuk ilçesi sınırlarında bulunan antik kent, adeta bir açık hava müzesi niteliğindedir.

Burada yapılan kazı çalışmalarında Roma, Bizans ve Yunan dönemlerine ait birçok tarihi eser bulunmuştur. 


Efes Meryem Ana Kilisesi 

Selçuk ilçesinden 9 kilometre uzaklıkta bulunan kilise, Hristiyan dünyası için hala büyük bir öneme sahiptir. Meryem ana ve Hz. İsa'nın hayatının bir kısmının bu bölgede geçtiği söylentileri üzerine inşa edilen ve bu söylentileri nedeniyle daha fazla önem kazanan kilise, yabancı turistlerin uğrak yeridir. 

1965 senesinde Hristiyanlar için hac yeri olarak ilan edilmesinin ardından, tarihi kiliseye olan ilgi daha fazla artmıştır. Kilisenin kesin yapım yılı bilinmese de, 7. Yüzyılda yapıldığına dair kuvvetli işaretler bulunmaktadır. 


Selçuk Kalesi 

Selçuk ilçesinde yer alan tarihi kale, farklı medeniyetlerin izlerini taşımaktadır. Kalenin sur duvarları Bizans döneminden kalma olup, sonrasında ise Osmanlı ve Aydınoğulları hakimiyeti döneminde kaleye eklemeler yapılmıştır. 

Toplamda 15 kule ile desteklenen tarihi Selçuk kalesi, içerisinde bulunan sarnıçlar ve askerlerin ortak kullanımı için inşa edilen alanlarla daha cezbedici haldedir. İzmir'e gelen gezginlerin İzmir gezilecek yerler listesinde yer verdikleri Selçuk kalesi, bölgeye gelen yabancı turistler tarafından da ilgi görmektedir.


İzmir Agora 

Konak ilçesinde bulunan agora, çok zengin tarihi kalıntılara sahiptir. Bölgenin açık hava müzesine dönüşmesini sağlayan tarihi mekan, yerli ve yabancı turistlerin ziyaret listelerindeki vazgeçilmez alanlardan biri olarak öne çıkmaktadır.


İzmir Saat Kulesi 

Konak Meydanı’nda yer alan tarihi İzmir saat kulesi, Abdülhamit Han döneminde, onun tahta çıkmasının yıldönümü vesilesiyle yaptırılmıştır. İzmir gezilecek yerler arasında şehrin sembol yapılarından biri olan saat kulesi, 1901 senesinde inşa edilmiştir. 


Foça Antik Tiyatrosu 

Şehrin tatil beldelerinden biri olan Foça’da yer alan antik tiyatro, milattan önceki 340 yılında yapıldığı tahmin edilen oldukça eski bir yapıdır. Farklı birkaç bölümden oluşan antik tiyatro, İzmir turizmi için büyük öneme sahiptir.


Hadrian Tapınağı 

Selçuk ilçesinde Efes Antik Kentinin bir parçası olan tapınak, yabancı turistler tarafından en fazla ziyaret edilen yerler arasındadır. Mimari ve tarihi yapısıyla Efes Antik Kenti dışında ayrıca yer verilmesi gereken tapınağı, İzmir'e gittiğinizde mutlaka gezmenizi tavsiye ederiz. 


İsabey Cami 

Selçuk ilçesi sınırlarında bulunan İsabey cami, 1375 senesinde yaptırılmıştır. Tahlili özelliği ve gösterişli yapısıyla dikkat çeken cami, simetri kurallarına uygun olmayan yapısıyla bilinmektedir.


Serapis Tapınağı 

Bu tapınağın en büyük özelliği, tuğla yapısının Roma döneminin en yüksek yapısı olmasıdır. Ayrıca tapınağın diğer bir özelliği ise, İncil’de adı geçen toplam yedi kiliseden biri olarak bilinmesidir. 

Tapınak içerisinde ve çevresinde yapılan arkeolojik kazı çalışmalarında, Roma dönemine ait yüzlerce tarihi eser bulunmuştur. 


Aydınoğlu Mehmet Bey Cami 

Ödemiş ilçesindeki Aydınoğlu Mehmet Bey Cami, 1312 yılında yaptırılmıştır. Mütevazi yapısı ve mimarisi ile ödemiş ilçesinin, önemli tarihi yapılarından biridir. 


Atarneus Antik Kenti 

Dikili ilçesindeki antik kent, İzmir'de gezilecek yerler arasında daha çok yabancı turistlerin ziyaret yerlerinden biridir. Tarihinin milattan önce 4000 yılına kadar dayanması nedeniyle arkeologlar ve tarihçilerin de yoğun ilgisiyle karşılaşmaktadır. Antik kent çevresinde, yüzlerce tarihi eser bulunarak İzmir müzelerinde sergilenmeye başlanmıştır. 


Artemis Tapınağı 

Efesliler tarafından bölgedeki ilk yerleşim yeri olarak kullanılan tapınak, dünyanın 7 harikasından biri olma özelliğini taşımaktadır. 36 tanesi kabartmalı olmak üzere toplam 127 sütundan oluşan Artemis tapınağı, 65 metre genişlikte ve 125 metre uzunluktadır. Tapınağın milattan önce 6. Yüzyıla uzanan tarihinin olduğu bilinmektedir.


Foça Athena Tapınağı 

Kayalık bir alan üzerine inşa edilen Athena Tapınağı, Zeus tarafından kızı Athena’ya ithaf edilmek üzere yaptırılmıştır. Tapınağın milattan önce 6. Yüzyıl'da yaptırıldığı bilinmektedir. Ayrıca 1993'te burada bulunan bir antik kentte, farklı tarihi yapılarda bulunmuştur. 


Kemeraltı Çarşısı 

İçerisinde 15000 işyerinin bulunduğu Kemeraltı çarşısı, İzmir gezilecek yerler listesinde yer verilmesi gereken dev bir çarşı niteliğindedir. Konak’ta bulunan tarihi çarşının kesin yapım yılı bilinmeyip, 16. Yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir.


Yedi Uyurlar Mağarası 

Selçuk ilçesindeki Efes Antik Kenti sınırlarında bulunan Yedi Uyurlar Mağarası, Roma imparatorluğu zamanında putperestlerin kendilerine karşı yapılacak saldırılardan korunmak için yedi Hristiyan'ın kaçarak saklandıkları mağara olarak bilinmektedir. 

Rivayete göre toplamda 6 kişi olan arkadaşlar, yardım aldıkları çobanla birlikte 7 kişi olmuşlar ve Kıtmir adındaki çobanın köpeği ile bir mağaraya girmişlerdir. Putperestlerin saldırılarından korunmak ve ibadetlerini rahat bir şekilde yapmak için girdikleri mağarada uyuyakalan Hristiyan gençler, Allah'ın emri ile yüzyıllar boyunca burada uyuyakaldıktan sonra yeniden uyanmışlardır.


İzmir Kuş Cenneti 

Çiğli ilçesi sınırlarında bulunan İzmir kuş cenneti, 1982 yılında özel koruma altına alınmıştır. 200’den fazla farklı kuş türünün bulunduğu bilinen İzmir kuş cenneti, özellikle kuş gözlemcilerinin İzmir gezilecek yerler listesinde listenin başında yer almaktadır.


Çandarlı Kalesi 

Milattan önce 6. Yüzyıla dayanan tarihi ile dikkat çeken Çandarlı Kalesi, amazon kadın savaşçıları zamanında hakim oldukları bir sahil beldesinde yapılmıştır.


Bergama Antik Kenti 

Farklı uygarlıklara ev sahipliği yapan Bergama antik kenti, günümüze kadar sağlam bir şekilde ulaşmış kalıntılarıyla adeta bir açık hava müzesini andırmaktadır. 

Yerli turistlerin ziyaret ettiği kadar yabancı turistler tarafından da özellikle ziyaret edilen antik kent, İzmir turizminin önemli yapılarından biridir. 


Ayşekadın Cami 

Karaburun ilçesi sınırlarında bulunan tarihi cami, Osmanlı mimarisinin kesme taş sanatı ile buluştuğu muhteşem eserlerden biridir. Osmanlı zamanında genç yaşta ölen bir kızın çeyizlerinin satılıp cami yaptırılmasını vasiyet etmiş olması üzerine, annesi tarafından yaptırılmıştır.


Alaçatı Meydanı 

Tarihi evleri ve sosyal yapıları ile dikkat çeken Alaçatı Meydanı, İzmir gezilecek yerler arasında farklı mekanlar ziyaret etmek isteyenler için muhteşem bir alternatiftir. 

Farklı süslemelerle yapılmış evleri ile dikkat çeken bu meydanda bulunan yüzlerce kök lavanta, meydanda muhteşem bir lavanta kokusunun oluşmasını sağlamaktadır.


Gündoğdu Meydanı

İzmir'in en bilindik ve ünlü meydanları arasındaki Gündoğdu Meydanı, günlük sosyal etkinlik alanlarının yanı sıra yıl boyunca çeşitli konserler ve toplu etkinliklerin gerçekleştiği bir alandır. Oldukça geniş bir alana yayılan meydan, 1999 yılında denizin doldurulması ile yapılmıştır.


İzmir Cumhuriyet Meydanı 

Gündoğdu ve Konak Meydanı ile İzmir'in en büyük meydanlarından biri olan Cumhuriyet Meydanı, büyük bir Atatürk anıtının yer aldığı görkemli bir meydandır. Sosyal yapısının yüksek olması nedeniyle, özellikle İzmirlilerin zaman geçirdiği yerlerden biridir.


İzmir Kordon

Çok büyük bir popülerliğe sahip olan İzmir Kordon, sosyal alanlarının yanı sıra deniz manzarasıyla da muhteşem bir güzelliğe sahiptir. İzmir gezilecek yerlerlistesinin vazgeçilmezmekânlarından biri olan Kordon, biraz sosyal ortam oluşturmak için en iyi buluşma merkezlerinden biridir.

Bunların dışında İzmir sınırlarında gezilip görülebilecek daha birçok tarihi ve doğal alan bulunmaktadır.


  • 12/7/2022

Yorumlar - 0

Yorum Ekle