Kayseri Gezilecek Yerler
Kayseri Gezilecek Yerler
Daha çok tarihi ve kültürel yapısıyla dikkat çeken Kayseri gezilecek yerler, bunların dışında doğal güzellikleri ile de yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir.
Özellikle şehir meydanı adeta bir açık hava müzesi niteliği taşımakta olup, Kayseri Cumhuriyet Meydanı'nın her yerinden tarih fışkırmaktadır. Cumhuriyet Meydanı dışında şehrin her ilçesinde özellikle Osmanlı ve Selçuklu dönemine ait birçok tarihi eseri görmek mümkündür. Bizans ve Roma dönemlerinden kalma yeraltı şehirleri, şelale ve kuş cenneti gibi doğal güzellikleri ile Kayseri'de gezilecek yerler listesini sizler için hazırladık.
Kayseri Gezilecek Yerler
Kayseri Cumhuriyet Meydanı
Oldukça düzenli bir şehir meydanına sahip olan Kayseri, meydanında bulunan tarihi özelliği yüksek yapıları ile de dikkat çekmektedir. Cumhuriyet Meydanı'na gittiğinizde, neredeyse birkaç dakikalık yürüme mesafesinde tarihi yapı görmeniz mümkündür.
Daha çok Selçuklu eserlerinin yoğunlukta olduğu Kayseri Cumhuriyet Meydanında Osmanlı döneminde yapılan cami ve medreselerde, bir hayli dikkat çekmektedir. Ayrıca tam Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan Bizans döneminden kalma tarihi Kayseri kalesi de bunlardan biridir.
Kayseri Saat Kulesi
Abdülhamit döneminde yaptırılan saat kulesi, Cumhuriyet Meydanı'nda yer almaktadır. Hemen Kayseri kalesi önünde yer alan tarihi kule, geçmişte güneşin hareketlerini dikkate alarak namaz saatinin belirlenmesi amacıyla yaptırılmıştır.
10 metre yüksekliğe sahip olan saat kulesi daha sonra içerisine yerleştirilen mekanik yapı sayesinde, insanların anlık olarak saati öğrenmelerini sağlamaktadır.
Kayseri Kalesi
Bizans döneminde yaptırılan Kayseri kalesi, toplam 18 burçtan oluşmaktadır. Orijinal halinde bir giriş kapısı bulunsa da, daha sonrasında kaleye iki farklı kapı açılmıştır.
Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan tarihi Kayseri kalesi Selçuklu ve Osmanlı döneminde de stratejik önemi nedeniyle kullanılmış, oldukça büyük ve yüksek bir kaledir. 2010 yılına kadar içerisinde giyim ve hediyelik eşya dükkanlarının bulunduğu Kayseri kalesi, bu tarihten sonra yapılan restorasyon çalışmaları ile adeta bir kültür merkezi haline dönüşmüştür.
Yapılan restorasyon çalışması sonrasında kale içerisinde bir müze kurulmuş ve kafe gibi alanlarla tamamen etkinlik merkezi halini almıştır.
Bürüngüz Cami
Kayseri şehir meydanında bulunan yapılardan biri de, refik Bürüngüz isimli bir hayırsever tarafından 1977 senesinde yaptırılan Bürüngüz camidir.
Caminin her ne kadar tarihi özelliği fazla olmasa da, şehir merkezinde bulunan büyük bir cami olması ve Kayseri Kalesi’nin hemen yanında yer alması nedeniyle, yerli ve yabancı turistler tarafından ilgi görmektedir. Arkasında bulunan Erciyes görüntüsü ile dikkat çeken cami, şehir merkezinin sembolleri arasında yer almaktadır.
Erciyes Dağı ve Erciyes Kayak Merkezi
İç Anadolu Bölgesi'nde muhteşem heybetiyle Nevşehir ve Niğde gibi illerden de görülen Erciyes dağı, dağcılık faaliyetleri ile uğraşan kişilerin Kayseri'ye gelmesine neden olmaktadır.
Dağcılık sporları için elverişli alanlara sahip olan Erciyes dağı, Kayseri'nin birçok yerinden görülmesi sebebiyle şehrin görsel yapısına muhteşem bir güzellik katmaktadır. Erciyes Dağı’nda bulunan Erciyes kayak merkezi de, Türkiye'nin hatta Avrupa’nın modern yapıdaki gelişmiş kayak pistlerine sahiptir.
Modern ve gelişmiş yapısı nedeniyle, Kayseri gezilecek yerler arasında ilk akla gelenlerden biri elbette ki Erciyes kayak merkezi olmaktadır.
Şeker Gölü
Doğal güzelliği ile dikkat çeken şeker gölü, Keykubat gölü olarak da bilinmektedir. Özellikle kadrajınıza Erciyes manzarasını da aldığınızda, çok güzel bir görüntü yakalamak mümkün olmaktadır.
Ali Dağı Yamaç Paraşütü Alanı
Kayseri gezilecek yerler listemizde özellikle yamaç paraşütü yapan kişilerin tercih ettiği Ali Dağı yamaç paraşütü alanı, Kayseri'ye renkli bir görüntü katmaktadır.
Hava şartlarının uygun olduğu dönemlerde Talas ilçesinde bulunan Ali Dağı çevresinde ve ilçenin semalarında süzülen yamaç paraşütlerini görebilirsiniz.
Döner Kümbet
Şehirde bulunan Selçuklu eserlerinden biri olan döner kümbet, Selçuklu mimarisinin tüm inceliklerini taşımaktadır. Mimari yapısı ve figürleri ile dikkat çeken döner kümbet, Selçuklu sultanının kızı olan Şah Cihan Hatun adına yaptırılmıştır. Yapım yılı 1276 olan tarihi kümbet, Cumhuriyet Meydanı'na yürüyüş mesafesinde yer almaktadır.
Şahruh Köprüsü
Sarıoğlan ilçesi sınırlarında bulunan Şahruh köprüsü, toplam 144,5 metre uzunluğunda tarihi bir yapıdır. Hangi dönemde yatırıldığına dair kesin bir bilgi olmayan tarihi köprü, özellikle Soğanlı Vadisi'ni ziyaret eden turistler tarafından ilgi görmektedir.
Kara Mustafa Paşa Külliyesi
İncesu ilçesi sınırlarında yer alan külliye, 1660 yılında yaptırılmıştır. Külliye içerisinde hamam, tabhane, cami ve medrese gibi yapıların yanı sıra, bir de kervansaray bulunmaktadır.
Orijinal dokusunu koruyarak günümüze kadar gelen külliye, Kayseri gezi rehberi listesinde, tercih edilen yerlerden biridir.
Gülük Cami
Kayseri'nin merkez ilçelerinden biri olan Melikgazi ilçesinde şehir merkezinde bulunan Gülük Cami, aslında büyük bir külliyenin parçasıdır.
Danişmentliler döneminde yaptırılan cami, zaman içerisinde çeşitli tadilatlardan geçerek günümüze kadar gelmiştir. Külliyede bulunan diğer yapılar, tahrip olup kullanılamaz hale geldiği için yıkılsa da Gülük Cami Mimar Sinan parkı içerisinde ibadete açıktır. Caminin yapım yılı bilinmese de, 1211 senesinde tadilat gördüğüne dair kitabesinde bilgiler bulunmaktadır.
Soğanlı Harabeleri
Şehir merkezinden 80 kilometre mesafede yer alan Soğanlı Harabeleri, birçok gezginin Kayseri gezilecek yerler listesinde yer verdiği turizm merkezlerinden biridir. Vadide bulunan en eski yapılar, Roma dönemine aittir. Bu nedenle buradaki ilk yerleşim yerlerinin, Romalılar tarafından oluşturulduğu tahmin edilmektedir.
Kayseri Ermeni Kilisesi
1663 senesinde Kayseri'de yaşayan Ermeniler tarafından yaptırılan kilise, 1859 yılında geniş çaplı bir tadilattan geçmiştir. Ermeni kilisesinin yanında bir de Ermenilere ait mektep bulunsa da, Gümüşyan mektebi adı verilen okul kullanılamaz duruma gelmiştir.
Hunat Hatun Medresesi
Kayseri'de gezilecek yerler arasında, medreselerin yeri oldukça başkadır. Çünkü özellikle şehir merkezi olmak üzere, şehrin her yerinde onlarca medrese bulunmaktadır. Selçuklu sultanının eşi MahperiHunat Hatun tarafından 1237 senesinde yaptırılan medrese, günümüzde hediyelik eşya dükkanlarının bulunduğu ticaret merkezi olarak kullanılmaktadır.
Gevher Nesibe Tıp Tarihi Müzesi
Şehir merkezindeki Mimar Sinan parkı içerisinde bulunan ve 1206 yılında Selçuklu hükümdarının kız kardeşi Gevher Nesibe tarafından yaptırılan bir şifahane olan tıp tarihi müzesi, günümüzde geçmişten beri tıp alanında kullanılan araç gereçlerin sergilendiği bir müzeye dönüştürülmüştür.
Hacı Kılıç Medresesi
Şehrin merkezi ilçelerinden biri olan Kocasinan ilçesinde şehir merkezindeki İstasyon Caddesi üzerinde bulunan Hacı Kılıç Medresesi, Selçuklu döneminde yaptırılmış büyük yapılardan biridir. Günümüzde hala ibadethane olarak kullanılan medrese, turistlerin ilgi odağı olan yerlerden biridir.
Sahabiye Medresesi
Taç kapısındaki muhteşem işçilikle dikkat çeken Sahabiye Medresesi, 1267 senesinde yaptırılmıştır. Cumhuriyet Meydanında bulunan tarihi medrese, günümüzde içerisinde kitap dükkanları ve bir kafe ile kültür merkezi olarak hizmet vermektedir.
Kurşunlu Cami
Cumhuriyet Meydanı'nın hemen yanı başında bulunan Kurşunlu Cami, şehirdeki Osmanlı eserlerinden biridir. Aynı zamanda Kayserili olan Mimar Sinan tarafından yapıldığı bilinen Kurşunlu Cami, mimarisi ve yeşillikler içinde bulunmasıyla dikkat çekmektedir.
Yaman Dede Cami
Kayseri'nin en sosyal ilçelerinden biri olan Talas ilçesinde bulunan Yaman Dede Cami, 1886 senesinde Sultan Abdülhamit tarafından verilen izin ile kilise olarak inşa edilmiştir.
Cumhuriyetin kuruluşunun hemen ardından ise kilise camiye çevrilerek, günümüze kadar cami statüsünde kalmıştır. Muhteşem bir dış mimariye sahip olan tarihi yapı, Kayseri şehir merkezinden 12 kilometre uzaklıkta Talas ilçesinin en bilindik yerlerinden biridir.
AgiosProkopios Kilisesi
Dünyanın gelmiş geçmiş en ünlü mimarlarından biri olan Mimar Sinan'ın köyünde yer alan kilise, Kayseri turizmine büyük katkılar sağlamaktadır.
İl merkezinden yaklaşık 24 kilometre uzaklıktaki Ağırnas kasabası içerisinde yer alan tarihi kilisenin, 1857 yılında yaptırıldığı bilinmektedir.
Sultan Sazlığı
Tarihi yapıların yanı sıra doğal güzellikleri ile de ünlü olan Kayseri'de, şehir merkezinden 70 kilometre uzaklıktaki Sultan Sazlığı ayrı bir konuma sahiptir. Kayseri gezilecek yerler arasında doğaseverlerin vazgeçilmezleri arasında bulunan Sultan Sazlığında, nesli tükenmekte olan birçok kuş türü de dahil olmak üzere, toplam 301 farklı kuş türünün olduğu bilinmektedir.
Burada bulunan göl ve gözetleme kuleleri ile yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken Sultan Sazlığı, birçok ülkeden kuş gözlemcilerinin de ziyaret ettiği önemli bir turizm merkezidir. Manyas Gölü’nden sonra Türkiye'nin en önemli kuş cenneti konumunda olan Sultan Sazlığında, kuşlar için beslenme ve kuluçka alanları da yer almaktadır.
Kayseri Arkeoloji Müzesi
İçerisinde Selçuklu ve Osmanlı dönemleri dışında Bizans dönemine ait birçok tarihi eserin bulunduğu arkeoloji müzesi, 1969 senesinde yaptırılmıştır.
- 12/7/2022
Yorum Ekle